ponedjeljak, 21. veljače 2011.

počelo je počelo! (skoro)

Ozren Drobnjak i Željka Marjanović
U subotu, 19. veljače, Ozren i Željka, organizatori akcije Tjedan restorana, odlučili su predstaviti svoj projekt na malo drugačiji način. Umjesto klasične presice, pozvali su baš sve zainteresirane (uključujući i onih 4 500 fanova na Facebooku) na brunch u knjižaru Profil Megastore. Za brunch u hrvatskom baš i ne postoji točan prijevod, pa možemo raspravljati je li to zapravo gablec, marenda ili neka sasvim deseta, zapadnjačka pomodarska izmišljotina. U svakom slučaju, ideja je bila okupiti restorane uključene u akciju, i predstaviti dio njihove ponude, kako bi prolaznici namjernici znali što ih očekuje od 28. 2. do 13. 3. u drugome izdanju Tjedna restorana.

U Profil sam došla oko pola 12, strahujući da će se u Bogovićevoj, ispred knjižare, stvoriti ogroman red zainteresiranih fanova (kao onomad na otvorenju McDonald'sa). Na (ne)sreću, moji strahovi nisu bili opravdani. Pronašavši tajanstveni 2. kat osjećala sam se kao da sam uletjela u neku napetu filmsku scenu. Stolovi su bili posloženi u obliku slova U, tako da su se s jednoga na drugi kraj prostorije, preko nizova raznovrsno osmišljenih i posloženih jela, odmjeravali vlasnici restorana, njihovi kuhari i konobari. Svi skupa djelovali su kao da nisu baš sigurni što ih je natjeralo da subotu prijepodne provedu na 2. katu Profila. U dubokom promišljanju hoće li se uopće itko pojaviti činilo se kao da prvi puta vide, pa stoga i dobro proučavaju – konkurenciju!

Samo je gospodin iz zastupništva Radgonskih Gorica u društvu dojmljivih hostesa opušteno točio pjenušac u čaše, znajući da treba biti spreman kad posjetitelji nahrupe. Prije nego što se zaista, oko 12,30 stvorila velika gužva, moglo se u miru proučiti kako su se pojedini ugostitelji (i to njih dvadesetak, od ukupno četrdeset jednog restorana uključenog u akciju) odlučili predstaviti.

Od slanih uštipaka i pršuta, preko ćevapa s roštilja, do tajlandskih smotuljaka i talijanskih bruschetta, svega smo se nagledali. Kesten-pire, mesne okruglice u voćnom umaku, meze, kanapei svih vrsta i nadjeva, domaći kolači, škampi, dekonstruirane ribe u zanimljivim i hrabrim kombinacijama, govorili su u prilog većoj ili manjoj inventivnosti chefova, te načinu na koji se žele predstaviti. Iza nekih stolova stajali su sami vlasnici restorana, negdje su ih predstavljali chefovi ili članovi osoblja, a za ponekim stolom – nije bilo nikoga, što dovoljno govori samo za sebe!



Ni oni koji su došli upoznati autore svojih omiljenih kuharica, nisu ostali kratkih rukava. Na tom neobičnom subotnjem brunchu pridružili su nam se Ana Ugarković, Zlatko Gall, Ivica Prtenjača, Jeffrey Vella, Igor i Slavica Mandić, te Rene Bakalović. U zaista opuštenoj atmosferi, svatko ih je mogao upitati što god mu je palo napamet.

Jeffrey Vella i Ana Ugarković



Druženje bi možda i potrajalo da nije ponestalo pjenušca, a znate kako to ide s tulumima kad nestane cuge. Svi koji su došli napravili su mali uvid u ono što slijedi, te možda riješili neke nedoumice oko toga gdje trebaju ili ne trebaju otići. Bilo je zanimljivo i prisluškivati (pardon, nisam mogla ne čuti!) zaposlenike kako raspravljaju i uspoređuju restorane u kojima rade...

Bit će to uzbudljiva dva tjedna, a poznavajući zagrebačke ugostitelje, vjerujem da će biti raznolikih iskustava. Ne znam kako vi, ali ja namjeravam maksimalno iskoristiti ponuđeno i obići što više restorana, pogotovo one koji su u ovoj akciji pravi vrijednost za novac. A takvih svakako ima...
Do sljedećeg posta, prelistati jelovnike, odrediti datume i društvo, i...neka guštanje počne!



kuhari restorana Opium
Chef Matija Balent



Foto:  Mirta Jambrović


Nema komentara:

Objavi komentar