utorak, 8. ožujka 2011.

Filmofilija na Tjednu restorana!

            …i, polagano uđosmo u drugi tjedan drugog tjedna restorana. Tko je odslušao Marina Rendića, odslušao je. Juhe nije bilo lako hvatati jer su nestajale u rekordnom roku; interes je nadmašio sva očekivanja! Rezervacije je u nekim restoranima nemoguće dobiti, dok su neki, bez obzira na akciju poluprazni (provjereno in vivo). 

            Ovaj tjedan, posvetimo se, punih želudaca, filmofilskim užicima. Jer, osim jesti i piti, ima li boljega od gledanja filmova o i oko hrane? (ok, nemojte cjepidlačiti..:)

            Dokukino Croatia u Katančićevoj ulici malo je i intimno kino za 30-ak ljudi. Ukoliko vas, stoga, zanima neki od filmova u nastavku, predlažem da se angažirate oko rezerviranja mjesta. Ne samo zato jer su filmovi zaista zanimljivi, nego i zato što nakon svake projekcije slijede prigodni fiini zalogaji, tako da se ne možete žaliti da su vam otvorili apetit i potom vas ostavili gladne!



   
        Zamislite rijetko viđenu scenu:  šesnaest francuskih slastičara okupilo se u Lyonu na tri dana tijekom kojih intenzivno mijese, oblikuju i ukrašavaju sve od delikatnih čokolada do gotovo dvometarskih skulptura od šećera, nadajući se da će ih Nicolas Sarkozy proglasiti jednim od najboljih. 
          Autori filma osigurali su ekskluzivnu dozvolu za snimanje ovog epskog, nikad prije ekraniziranog testiranja najboljih francuskih majstora. Tijekom napornog završnog natjecanja, chefovi rade pod neprestanim nadzorom sudaca, a kritička nepca najeminentnijih svjetskih chefova ocjenjuju njihove sofisticirane slastice.  
        Film bilježi svu dramatičnost natjecanja – strast, žrtvu, razočaranje i radost u lovu na titulu KRALJA SLASTICA. Toplo preporučamo svim slastičarima ovog grada, i šire!

Nakon filma zasladite se s Mousse au Chocolat, po izboru s maslinovim uljem i krupnom morskom soli.

10.03. u 19.00 h
11.03. u 21.00 h


Redateljica, ujedno i bivša konobarica, uranja u zalogajnice Toronta, montrealske 'sexi restače', otmjene pariške restorane i maštovite 'maid barove' Tokija, nudeći insajderski pogled na rod, moć i umjetnost posluživanja. Od strke u prometnom stajalištu na autocesti do diskretne atmosfere finog pariškog restorana, ovaj film nam 'servira' slasni i informativni uvid u živote žena u ugostiteljskom biznisu. 
   
Uđite u njihov svijet i više nikada nećete konobaricu gledati na isti način.

Nakon filma, slijedi  ne znamo još što, al garantiramo da će biti fino!

10.03. u 21.00 h
13.03. u 19.00 h

 

Ovdje se ja hvalim kako sam upoznala farmera Johna. Kul lik.


             "Zemlja je danas odličnog okusa", kaže ushićeni 55-godišnji farmer John Peterson gutajući grumen rodne zemlje. Nakon očeve smrti, njegovu farmu pretvorio je u utočište hipija i za čas nakupio ogromne dugove, a ni susjedi nisu baš bili sretni (u tim krajevima, nezadovoljstvo se izražava sačmaricom!).
            Ubrzo je morao sve rasprodati, no, 1990. ponovno se  smogao snage i pronašao novi način da spoji svoj nemirni karakter s preživljavanjem. Organska proizvodnja i principi  zadrugarstva (community supported agriculture) spasili su ga od potpunog propadanja. Svojeglavi farmer sa Srednjeg Zapada spojio je tradiciju sa snagom umjetnosti i slobodnog izražavanja, a ova iskonsko američka i zabavna priča najavljuje renesansu farmerskog načina života u Americi.

Nakon filma, čekaju vas kolači od blata…ma ne, klopu donose LARI & PENATI!

11.03. u 19.00 h
12.03. u 21.00 h

Tijekom 23 godine je Florent, legendarna non-stop zalogajnica u manhattanskom Meatpacking  Districtu, bila omiljeno okupljalište začudne mješavine celebrityja, turista, obitelji i partijanera, a igrala je i važnu ulogu u LGBT aktivizmu i kulturi. Ovaj beskrajno zabavni dokumentarac bilježi povijest i zadnje dane ove ekstravagantne ikone. Sudjeluju Julianne Moore, Isaac Mizrahi, Diane Von Furstenberg, Michael Musto, Joey Arias i čitava parada drugih slavnih (i notornih) lica! Film je pobjednik NYC Food Film Festivala 2010.

Nakon filma, prigodno, sigurno će vam pasati…mesne okruglice - meatballs!

12.03. u 19.00 h
13.03. u 21.00 h

Nema komentara:

Objavi komentar