četvrtak, 3. ožujka 2011.

Marin Rendić oduševio sve prisutne u Electrolux akademiji



...a ni Zlatna Radgonska Penina nije iznevjerila..

   Prošli tjedan, u srijedu i četvrtak nekolicina dovoljno brzih sretnika imali su priliku provesti par zanimljivih sati sa chefom Marinom Rendićem u Electrolux akademiji. Chef Rendić, inače vlasnik restorana Pepenero u Novigradu, odlučio je sa zainteresiranim hedonistima podijeliti svoja iskustva avangardne kuhinje, i kuhanja u nekima od najboljih svjetskih restorana. 

 
    S obzirom na to da je broj sudionika bio ograničen radi što bolje interakcije, samo tridesetak najvećih zaljubljenika u nešto drugačije kuhanje imalo je zadovoljstvo ući u tajne vrhunske svjetske kuhinje restorana Arzak i Noma, čuti na koji način chef Rendić osmišlja svoje kreacije, ali, kako teorija bez prakse uvijek teže "sjeda", i isprobati neka od jela direktno iz kuhinje. 

 
   Prisutni su nakon laganog uvoda  uz "tartufe s okusom mora i tankim pivsko-morskim sendvičem sljedećih par sati (umjesto predviđena dva) slušali o tome kako izgleda radni dan u najboljem restoranu svijeta za 2010., Nomi; kako se danski radni tempo razlikuje od onog španjolskog, na koji način se odabiru, pohranjuju i pripremaju namirnice u tim restoranima, kakva atmosfera vlada u kuhinji, a kakav tretman dobiva gost. 


   Usporedo s pričom, chef Rendić pokazivao i objašnjavao kako mu u kuhinji pomaže kuhanje u vakuumu i kako gostima na stolu uspijeva doslovno poslužiti okus i miris mora. Pokazao nam je izum ekipe njegove kuhinje- malenu komoru za dimljenje koja se sastoji od bukvina drveta, stakla i posebnog uređaja kojim ubacuje dim kakav sam "složi". Taj cijeli show u njegovom restoranu gosti imaju priliku vidjeti na vlastitom stolu. Veliko kamenje još je jedan neobični način za posluživanje jela, koji na stolu služi kao tanjur, ali zagrijan daje poseban okus, recimo, ribi i morskim algama koje zajedno daju izniman doživljaj – mora! Običnu morsku trav skuplja nedjeljom kada šetnjom uz more takošer nalazi i inspiraciju za nove kreacije. Na kraju je, naravno, neizostavna bila predstava s tekućim dušikom i sladoledom što je uvijek posebno zabavan prizor.

 
   U kuhinji bi vjerojatno imao puno više posla da nije bilo dvaju vrijednih pomagača, učenika Ugostiteljsko turističkog učilišta iz Zagreba, dok njihovih petnaestak kolega u gledalištu pogleda nije skidalo sa svega što se u kuhinji zbivalo. Ulaznice za njih i njihovo četvero profesora bile su donacija organizatora Tjedna restorana, u želji da budućim chefovima priušte puno inspiracije i dašak svjetske kuhinje. U tome su, sudeći po zainteresiranosti publike, u potpunosti uspjeli.

Svi koji su u srijedu i četvrtak uspjeli doći do svoje ulaznice za ovaj edukacijsko hedonistički program (uključujući i neke od chefova zagrebačkih restorana) slažu se da je bilo iznimno zabavno, zanimljivo i drugačije družiti se s Marinom Rendićem i njegovim svjetskim iskustvima.





 





Nema komentara:

Objavi komentar